Immuunsysteem

Afweerstoornissen

Bij Ease kunt u terecht voor reisadvies en vaccinatieadvies in het algemeen als u een afweerstoornis heeft door een chronische ziekte, medicatiegebruik, een transplantatie of miltverwijdering.

Voorbeelden van afweerstoornissen of chronische ziekten
  • Gebruik van afweeronderdrukkende medicatie, bijvoorbeeld prednison, immunosuppressiva voor bijvoorbeeld reumatische ziekten, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, sarcoïdose of andere auto-immuunziekten.
  • Als u een orgaan (hart, lever, nier, long) of stamceltransplantatie in het verleden heb ondergaan.
  • Geen of onvoldoende miltfunctie
  • Kwaadaardige ziekte of behandeling hiervoor met chemotherapie, immuuntherapie of bestraling.
  • Diabetes mellitus
  • Chronische hart-, long-, nier- of leveraandoening.
  • HIV infectie
Personen met een afweerstoornis door een aandoening of medicijnen

Bij gebruik van afweeronderdrukkende medicatie bent u gevoeliger voor infecties. Daarom kan het nuttig zijn u te beschermen voor bepaalde infecties met vaccinatie. Uw behandelend arts kan u hierover informeren. Echter sommige vaccinaties (levend verzwakte vaccins) mogen tijdens het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen niet gegeven worden. Ook kan de effectiviteit van vaccinaties minder zijn door de afweeronderdrukkende medicatie.  Afhankelijk van de aandoening of de medicatie die u gebruikt worden verschillende vaccinaties aanbevolen en de voor en nadelen met u besproken.

Een afweerstoornis of chronische ziekte hoeft geen bezwaar te zijn om op reis te gaan, zelfs niet naar sommige tropische landen. Wel is het belangrijk dat de ziekte onder controle is, uw medicatie tijdens de reis doorgezet kan worden en dat u een goed reisadvies ontvangt voor vertrek.

Personen die gaan starten met medicijnen die het afweersysteem onderdrukken

Bij gebruik van afweeronderdrukkende medicatie bent u gevoeliger voor infecties. Daarom kan het nuttig zijn u te beschermen voor bepaalde infecties met vaccinatie. Daarom kan uw arts u vóór start van afweerondrukkende medicatie  verwijzen naar de Ease. Afhankelijk van de aandoening of de medicatie die u gaat gebruiken worden verschillende vaccinaties aanbevolen en de voor en nadelen met u besproken.

Ook zullen we eventuele toekomstige reizen met u bespreken, omdat sommige vaccinaties (levend verzwakte vaccins) tijdens het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen niet meer gegeven mogen worden. Als we u voor de start met de medicatie met deze vaccinaties vaccineren bent u alvast beschermd voor de toekomst.