Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten.  Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rodehond of bof. Een patiënt met mazelen is besmettelijk zodra de eerste symptomen beginnen.

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen, met name in Roemenië, Italië of Frankrijk. Mazelen kan voorkómen worden door vaccinatie.

In Nederland is de mazelenvaccinatie sinds 1976 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen die twee keer tegen mazelen zijn ingeënt of de mazelen hebben doorgemaakt hebben een verwaarloosbare kans op mazelen. Mensen die niet of onvolledig zijn ingeënt en nooit eerder mazelen hebben doorgemaakt, lopen na contact met een persoon die mazelen heeft risico om mazelen te ontwikkelen. Mensen met een gestoorde afweer, zwangere vrouwen en ouderen hebben een verhoogd risico om (ernstig) ziek te worden.

https://www.rivm.nl/mazelen
https://www.rivm.nl/mazelen/mazelen-in-europa